مصرف شیر خشک
اهمیت دندانهای شیری را به واسطه چهار وظیفه اصلی جویدن، صحبت کردن، حفظ شکل و زیبایی صورت و حفظ فضای لازم جهت رویش می باشد ، همچنین این دندانها در رشد کودک، شکلگیری شخصیت و اعتماد به نفس و همچنین ترتیب رویش و مرتب بودن کودک بسیار ضروری خواهد بود.
دندان ۶ سالگی در واقع اولین دندان آسیای دائمی است که در سن ۶ سالگی در پشت دندانهای آسیای شیری میروید؛ متاسفانه بسیاری از والدین آن را اشتباهاً به حساب دندانهای شیری گذاشته و کوشش زیادی جهت حفظ آن به عمل نمیآورند که این موجب پوسیدگی زودرس و حتی از دست رفتن آن خواهد شد.
دکتر مریم حاجی احمدی استفاده از شیر خشک و شیشه را موجب آسیب رساندن به دندانهای کودک دانست و خاطرنشان کرد: اصولاً تغذیه نوزاد با شیر مادر سبب حفاظت دندانها در مقابل پوسیدگی میشود.
دکتر با اشاره به اینکه شیرین بودن زیاد غذای کودک نیز موجب خرابی دندانهای شیری و عادت کردن حس چشایی به مواد شیرین خواهد شد؛ افزود: همچنین استفاده از شیشه، علاوه بر قطع ارتباط عاطفی مادر و کودک، احتمالاً موجب تغییراتی در قوسهای دندانی و عمل بلع میشود.
بیشتر بخوانید : آسیب های شیشه شیر بر روی دندان
وی عادت مکیدن انگشت در کودکان را نیز یک عادت مضر دانست و بیان داشت:
تحقیقات نشان میدهد که کودکانی که با شیشه تغذیه میکنند، بیشتر از کودکانی که با شیر مادر تغذیه
میکنند دچار عادت مکیدن انگشت خواهند شد.
دندانهای شیری باید تا سن خاصی در دهان باقی بماند
البته این عادت تا سن یک و نیم سالگی امری عادی محسوب شد و پس از آن خود بخود از بین میرود اما اگر تا بعد از سه و نیم سالگی ادامه یابد، موجب پیدایش تغییرات دائمی در فک و دندانها بخصوص فک بالا میشود
که در این موارد لازم است جهت درمان با یک دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی و در صورت لزوم روانپزشک مشاوره به عمل آید.
اصولاً برای رویش صحیح دندانهای دائمی، هر کدام از دندانهای شیری باید تا سن خاصی در دهان باقی بماند و افتادن دندانهای شیری از سن ۶ سالگی آغاز
و تا سن ۱۲سالگی خاتمه مییابد که اگر به هر دلیلی دندان شیری دیرتر از زمان خود بیفتد یا زودتر از زمان خود خارج شود، میتواند باعث کج یا دیر روییدن و در مواردی حتی نهفته ماندن دندان دائمی زیرین گردد.