دندان قروچه چگونه به وجود می آید؟
درمان دندان قروچه
مدت زمان مطالعه: ۱۰ دقیقه
دندان قروچه وضعیتی است که در آن بیمار به طور غیرارادی دندان قروچه یا قروچه می کند. با گذشت زمان، این می تواند به دندان های بیمار آسیب برساند و ممکن است منجر به درد فک و سردرد شود. این مشکل هم بزرگسالان و هم کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد. دندان قروچه بیشتر در شب اتفاق می افتد اما در روز نیز ممکن است رخ دهد. افرادی که این مشکل را دارند معمولاً متوجه نمی شوند که این کار را انجام می دهند.
این عارضه می تواند دلایل زیادی داشته باشد اما اغلب به دلیل استرس یا اضطراب اتفاق می افتد. شاید سخت باشد که دیگر مراقب باشید دندان قروچه نکنید، اما راه های زیادی برای کاهش آن وجود دارد. اکثر افرادی که این مشکل را دارند در شب از محافظ دهان استفاده می کنند.
۸۰ درصد دندان قروچه در شب اتفاق می افتد. در هنگام خواب بیمار به طور غیرارادی و ناخودآگاه دندان های خود را به هم فشار می دهد و فشار وارد می کند. دندان قروچه در خواب اغلب همراه با سایر اختلالات خواب مانند خروپف و آپنه خواب رخ می دهد. از آنجایی که این بیماران مشکل خواب دارند، معمولاً خسته هستند.
اگر متوجه شدید که همسرتان دندان قروچه دارد، او را تشویق کنید که به دندانپزشک مراجعه کند. دندانپزشک علائم ساییدگی دندان های خود را بررسی می کند و اقدامات لازم را برای کاهش آسیب های دندانی انجام می دهد.
دکتر مریم حاجی احمدی ، متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان ، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و عضو مرکز تحقیقات علوم دندانی دانشکده دندانپزشکی اصفهان می باشند. ایشان عضو انجمن دندانپزشکی کودکان ایران می باشند و همچنین متخصص در زمینه درمان دندان قروچه می باشند که سابقه ی درخشانی را در خدمت به کودکان دلبندمان رقم زده اند.
دندان قروچه علل احتمالی زیادی دارد، اما در برخی موارد علت آن هنوز ناشناخته است.
با این حال، دانش پزشکی فعلی به عوامل زیر اشاره دارد:
- اضطراب و استرس (با افزایش سطح استرس، شدت دندان قروچه بدتر می شود).
- انسداد دندان (از نظر پزشکی به علل واضح، عامل تشدید کننده یا نتیجه دندان قروچه تقسیم می شود).
- مشکلات روانی اجتماعی.
- مصرف داروهای ضد افسردگی.
- مصرف داروهایی مانند اکستازی.
- سیگار کشیدن (سیگاری ها ۵ برابر بیشتر از افراد دیگر این مشکلات را تجربه می کنند).
- مصرف بیش از حد الکل یا کافئین.
- اختلالات خواب.
- لکنت زبان.
- بیماری های عصبی مانند پارکینسون و بیماری هانتینگتون.
علل ژنتیکی را نمی توان رد کرد. به نظر می رسد ارتباطی بین عوامل ژنتیکی و دندان قروچه وجود دارد، اما هنوز به وضوح ثابت نشده است. از بین همه این دلایل، استرس و اضطراب شایع ترین هستند. تقریباً ۷۰ درصد موارد تشخیص داده شده به دلیل استرس (کار یا مدرسه) است. اکثر افراد درجات مختلفی از استرس را در زمان های مختلف زندگی خود تجربه می کنند. اغلب، زمانی که سطح استرس کاهش می یابد، مشکل دندان قروچه نیز از بین می رود.
علائم دندان قروچه
بسیاری از مردم نمی دانند که در شب دندان قروچه دارند. بارزترین علامت این بیماری صدای خراش و فشار دندان ها به یکدیگر است. این صدای ناخوشایندی است که اطرافیان شما متوجه آن می شوند.
اما نمی توانید منتظر بازخورد دیگران باشید تا بدانند حتماً به این بیماری مبتلا هستید، بنابراین مراقب سایر علائم دندان قروچه باشید. این علائم عبارتند از:
- درد عضلانی اطراف فک و مفصل گیجگاهی فکی باعث احساس سفتی می شود و دهان زیاد باز نمی شود.
- گوش درد و وزوز گوش.
- سردرد.
- درد در اطراف گردن، گونه ها و شانه ها.
- اختلال خواب به گونه ای که با وجود اینکه فکر می کنید به اندازه کافی خوابیده اید، احساس خستگی می کنید.
- سایش بیش از حد روی سطح دندان که می تواند منجر به حساسیت دندان شود.
- پر کردن لب، روکش یا سایر پروتزها.
- دندان های ترک خورده یا شکسته.
- خونریزی لثه (به خصوص در شب).
دندانپزشک شما می تواند علائم دندان قروچه و آسیب به دندان های شما را بررسی کند. اگر نگران هستید، هنگام مراجعه به دندانپزشک به آنها بگویید.
تحقیقات نشان داده است که ۲۰ درصد از کودکان علائم دندان قروچه دارند. با این حال، تعداد واقعی ممکن است بیشتر از این رقم باشد، زیرا علائم ممکن است توسط والدین متوجه نشوند. این مشکل به عنوان یک اختلال خواب در نظر گرفته می شود، بنابراین می تواند بر رفتار به دلیل مشکلات خواب تأثیر بگذارد. برای مثال دندان قروچه به طور متوسط ۴ ثانیه یا حتی تا ۶ ساعت در طول شب رخ می دهد. این باعث می شود کودک صبح روز بعد خسته و عصبی شود.
البته شنیدن صدای دندان قروچه کودکان برای والدین ناراحت کننده است. این اتفاق با رویش دندان های شیری یا دندان های دائمی رخ می دهد. این مشکل باید زمانی که دندان های دائمی کامل شد متوقف شود. به نظر می رسد ارتباط واضحی بین دندان قروچه و مشکلات تنفسی کودکان (به دلیل انسداد راه هوایی) وجود دارد. برخی از جراحی ها می توانند این مشکلات تنفسی را حل کنند.
اضطراب و استرس نیز با این مشکل مرتبط است. کودک شما ممکن است به دلیل دعوا یا اتفاقی در طول روز دچار استرس شود، پس بهتر است با او صحبت کنید تا متوجه شوید چه چیزی او را آزار می دهد. برای کاهش اضطراب او قبل از خواب فعالیت های آرامش بخش انجام دهید. درباره مشکلات بهداشت دهان و دندان کودکان و کارهایی که می توانید برای پیشگیری از آنها انجام دهید بیشتر بدانید.
درمان دندان قروچه
دوره اولیه درمان این بیماری معمولاً محدود کردن آسیب بیشتر است. سپس برای یافتن علل باید به پزشک و روانپزشک مراجعه کنید.
محافظ دهان برای دندان قروچه.
محافظ ماوس یا بایت گارد.
یک محافظ منظم دهان در شب از دندان ها در برابر دندان قروچه محافظت می کند.
اکثر دندانپزشکان توصیه می کنند که بیماران در شب از خمیر دندان برای محافظت از دندان های خود استفاده کنند. پروتز یک لایه محافظ بین فک بالا و پایین ایجاد می کند تا دندان ها دیگر روی هم قرار نگیرند و سایش دندان را متوقف می کند.
دکتر مریم حاجی احمدی ، متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان ، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و عضو مرکز تحقیقات علوم دندانی دانشکده دندانپزشکی اصفهان می باشند. ایشان عضو انجمن دندانپزشکی کودکان ایران می باشند و همچنین متخصص در زمینه درمان دندان قروچه می باشند که سابقه ی درخشانی را در خدمت به کودکان دلبندمان رقم زده اند.
برای عضویت یا مشاهده صفحه اینستاگرام دکتر مریم حاجی احمدی اینجا را کلیک کنید.
درصورت داشتن سوال یا برای راهنمایی بیشتر و همچنین رزرو نوبت با ما تماس بگیرید.