تجربه و دانش دندانپزشک کودکان
دندانپزشکی اطفال به سلامتی و درمان دهان و دندان کودکان از نوزادی تا نوجوانی میپردازد. دندانپزشک کودکان علاوه بر آگاهی از نحوه برخورد و مدیریت رفتار کودکان در حین دندانپزشکی ، دانش و تجربه کافی برای درمان و مراقبت از لثه، دندانها و دهان کودک در مراحل مختلف رشد را دارد.
دندانپزشک اطفال علاوه بر شش سال تحصیلات دندانپزشکی عمومی، دوره های آموزش تکمیلی در زمینه دندانپزشکی نوزادان، کودکان، نوجوانان و کودکان دارای نیازهای خاص ، گذرانده است.
کودکان از حدود شش ماهگی شروع به دندان درآوردن میکنند و از شش یا هفت سالگی تا ۱۲ سالگی دندانهای شیری جای خود را به دندانهای دائمی میدهند. در صورتی که مراقبتهای دندانپزشکی خوبی انجام نشود، به احتمال زیاد کودک با پوسیدگی دندان و بیماریهای مربوط به دهان و دندان که میتواند تأثیر مادام العمر و عوارض پیچیدهای داشته باشد، مواجه میشود. امروزه پوسیدگی دندان در کودک پنج برابر آسم و هفت برابر تب یونجه یا آلرژی فصلی شیوع پیدا کرده است.
بیشتر بخوانید : دندانپزشکی کودکان و ویژگی های آن را بشناسید !
در دندانپزشکی کودکان چه درمانهایی انجام میشود؟
- معاینه دهان نوزادان و بررسی احتمال پوسیدگی دندان در مادر و کودک
- مراقبتهای دندانپزشکی پیشگیرانه از جمله جرمگیری، فلوراید تراپی و همچنین توصیه های غذایی.
- مشاوره برای کنترل عاداتهای دهانی مانند مکیدن انگشت و پستانک و یا ترک آنها
- ترمیم پوسیدگی دندان شیری و دایمی
- پالپوتومی دندان شیری (عصب کشی دندان شیری)
- روکش استیل دندان شیری (S.S. Crown)
- بازسازی و ترمیم زیبایی شکستگی دندان های جلو که معمولا به علت ضربه و حادثه ایجاد می شود
- قرار دادن فضا نگهدار در جای خالی دندانی که زودتر از موعد کشیده می شود.
- کشیدن دندانهای غیر قابل درمان و عفونی
- معاینه و درمان برای مرتب کردن ردیف دندانها ، ارتودنسی پیشگیری و کنترل ترتیب رویش دندان ها
- ارزیابی و تشخیص مشکلات دهانی مربوط به بیماریهایی مانند دیابت، نقص مادر زادی قلب، آسم، آلرژی فصلی و اختلال کمبود توجه و بیش فعالی.
- کنترل بیماریهای لثه و مشکلاتی مانند تبخال دهان، آفت دهان،کوتاهی فرنوم و غیره.
- مراقبت و درمان آسیبهایی مانند شکستگی، جا به جایی یا کنده شدن دندان بر اثر ضربه های شدید
مدیریت رفتار و همکاری کودکان در حین درمان دندانپزشکی:
یکی ازمشکلات دندانپزشکی کودکان، جلب همکاری و صبوری کودک در حین معاینه است. دندانپزشک اطفال میداند چگونه دهان کودک را معاینه کند که کودک اذیت نشده و شرایط را تحمل کند. همچنین دندانپزشکان اطفال در مطب خود تجهیزات مخصوص کودکان دارند که طراحی آن برای کودکان جالب و سرگرم کننده است.
در جلسات درمانی ، بهتر است والدین در اتاق درمان حضور دائم نداشته باشند و اگرنیاز شد ، با هماهنگی دندانپزشک وارد شوند.تجربه نشان دادهاست کنترل اضطراب و مدیریت رفتار بچه ها با حضور والدین سخت تر میشود.والدین گرامی باید توجه داشتهباشند که از صحبت کردن با کودک در حال درمان خودداری کنند و اجازه بدهند کودک با دندانپزشک ارتباط برقرار کند .خصوصاً گفتن کلماتی مانند : « نترس ، درد نداره ، آمپول نمیزنه ، چشماتو ببند و . . . » که القاء کننده شروع یک کار ترسناک و دردناک است ، تاثیر بسیار بدی بر کودک دارد .