همه چیز درباره دندان های شیری کودکان
متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان
مت زمان مطالعه: ۱۰ دقیقه
وقتی کودک شما بین ۴ تا ۷ ماهه است، انتظار داشته باشید که علائم دندان درآوردن را ببینید. روند رویش دندان ها ممکن است باعث رنجش و بی قراری او شود. دندان های شیری برای رشد در جای خود باید لثه ها را باز کرده و بیرون بیایند که این امر می تواند باعث ناراحتی کودک شود.
کودکان معمولاً از ۳ ماهگی شروع به دندان درآوردن می کنند، اما در برخی از کودکان شروع به تأخیر می افتد و از ۱۲ تا ۱۴ ماهگی شروع می شود. در موارد بسیار نادر ممکن است نوزادی با دندان های شیری متولد شود.
آگاهی از علائم دندان درآوردن به شما کمک می کند تا در صورت مشاهده آن در کودک خود اقدام مناسبی انجام دهید.
دکتر مریم حاجی احمدی ، متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان ، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و عضو مرکز تحقیقات علوم دندانی دانشکده دندانپزشکی اصفهان می باشند. ایشان عضو انجمن دندانپزشکی کودکان ایران می باشند و همچنین متخصص در زمینه دندان های شیری کودکان می باشند که سابقه ی درخشانی را در خدمت به کودکان دلبندمان رقم زده اند.
علائم رایج دندان درآوردن
هنگامی که روند رویش دندان در ماه های اولیه زندگی کودک شروع می شود، ابتدا انتظار داشته باشید که دندان جلویی ظاهر شود و اغلب از حدود ۵ روز قبل از ظاهر شدن دندان. علائم رایج دندان درآوردن در نوزادان عبارتند از:
افزایش نیش
کودک با گاز گرفتن یک اسباب بازی یا حتی انگشتان شما، فشاری که روی لثه هایش احساس می کند را کاهش می دهد.
افزایش میزان مکیدن
مانند گاز گرفتن، مکیدن به کودک کمک می کند تا در هنگام بیرون آمدن دندان ها، درد کمتری از فشار روی لثه ها احساس کند.
کاهش اشتها
کودک به دلیل درد در دهان و دندان از خوردن یا نوشیدن امتناع می کند.
افزایش موارد ترشح بزاق
یکی از علائم رایج کشیدن دندان افزایش بزاق و آبریزش دهان است.
پیشنهاد مطالعه: پوسیدگی دندان چگونه ایجاد می شود؟
التهاب پوست و جوش های اطراف دهان
آبریزش بیش از حد دهان باعث خارش، حساسیت و قرمزی پوست اطراف دهان، چانه و گونه ها می شود. در نتیجه، مهم است که مراقب کودک خود باشید و بزاق دهان او را تمیز کنید. البته مراقب باشید که تمیز کردن بیش از حد صورت باعث ساییدگی پوست و آسیب به پوست آن می شود. متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان
لثه های متورم
قرمزی، تورم و درد لثه ناشی از شکافتن لثه و بیرون آمدن دندان از دیگر علائم کشیدن دندان است.
گوشه ها را بکشید
این ممکن است نشانه ای غیرعادی از دندان درآوردن به نظر برسد، اما گاهی اوقات نوزادان برای کاهش درد لثه گوش های خود را می کشند یا ممکن است چانه و گونه های خود را مالش دهند.
بد خوابی و بی خوابی
ناراحتی ناشی از درد و تورم لثه باعث می شود کودک نتواند در طول روز یا در طول روز راحت بخوابد (چرت).
خلق و خوی بد
اگر کودک شما حساس و تحریک پذیر شد تعجب نکنید. آسیب های لثه ناشی از بیرون زدگی دندان می تواند باعث ناراحتی و خلق و خوی بد شود. سعی کنید حواس کودک را با در آغوش گرفتن و نوازش او منحرف کنید تا آرام شود.
تب دندان درآوردن
در کودکی که در حال دندان درآوردن است، ممکن است دمای بدنش اندکی افزایش یابد که به آن تب دندان درآوردن می گویند. اما در موارد تب واقعی (به دلیل بیماری) دمای بدن بیش از ۳۸ درجه خواهد بود که نشانه بیماری یا عفونت است. اگر کودکتان بی قرار است و دمای بدنش به مدت طولانی افزایش می یابد، دمای بالای ۳۸ درجه یا سایر علائم بیماری دارد، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
علائمی که نشانه دندان درآوردن نیستند
اگر کودک شما اسهال، تب یا آبریزش بینی دارد، این علائم را به عنوان علائم دندان درآوردن تلقی نکنید و آنها را نادیده نگیرید، به خصوص اگر این علائم بیش از ۲۴ ساعت مشاهده شود.
اگرچه بسیاری از والدین این علائم را مستقیماً با دندان درآوردن ربط می دهند، اما هیچ مدرک علمی برای تأیید این موضوع وجود ندارد. کارشناسان در این زمینه، به ویژه آکادمی اطفال آمریکا، تب یا اسهال را از علائم رایج دندان درآوردن نمی دانند. علت اسهال و تب برخی از کودکان هنگام دندان درآوردن این است که اغلب اشیاء مختلفی را در دهان خود قرار می دهند و برای تسکین درد لثه روی لثه می مالند.
این می تواند باعث ورود میکروب و آلودگی به دهان او شود و او را بیمار کند. در صورت مشاهده دمای بدن بیش از ۳۸ درجه سانتیگراد با علائمی مانند بی حالی، بی اشتهایی، سرفه، استفراغ و اسهال در کودک، حتما به متخصص اطفال مراجعه کنید.
مواردی مانند سوزن سوزن شدن و بهانه های طولانی مدت یا وجود جوش و تحریکات پوستی در بدن از علائم کشیدن دندان محسوب نمی شود و در صورت مشاهده حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید. مراحل و زمان رویش دندان در هر کودک متفاوت است. اگر دندان ها دقیقا طبق برنامه توصیه شده رشد نکردند زیاد نگران نباشید زیرا هر کودکی شرایط بدنی و رشد خاص خود را دارد.
اگر دندان درآوردن کودک شما به تأخیر افتاده یا کند است، اما استخوان ها، پوست و موهای او به طور طبیعی رشد می کنند، جای نگرانی نیست. اما اگر فرزند شما ۱۸ ماهه است و هنوز هیچ نشانه ای از دندان درآوردن ندارد، با پزشک خود صحبت کنید.
دکتر مریم حاجی احمدی ، متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان ، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و عضو مرکز تحقیقات علوم دندانی دانشکده دندانپزشکی اصفهان می باشند. ایشان عضو انجمن دندانپزشکی کودکان ایران می باشند و همچنین متخصص در زمینه دندان های شیری کودکان می باشند که سابقه ی درخشانی را در خدمت به کودکان دلبندمان رقم زده اند.
برای عضویت یا مشاهده صفحه اینستاگرام دکتر مریم حاجی احمدی اینجا را کلیک کنید.
درصورت داشتن سوال یا برای راهنمایی بیشتر و همچنین رزرو نوبت با ما تماس بگیرید.