عفونت دندان و لثه چگونه درمان می شود؟
عفونت دندان و لثه
مدت زمان مطالعه: ۱۲ دقیقه
به عفونت دندان و لثه، آبسه دندان یا آبسه لثه نیز گفته می شود. عفونت به صورت یک مایع متورم پر از چرک در ریشه دندان یا سطح لثه ظاهر می شود. عفونت دندان می تواند به دلیل پوسیدگی دندان باشد. آبسه دندانی تجمع چرک ناشی از عفونت در دندان و لثه است. آبسه های دندانی بسیار دردناک هستند و شما را بیمار می کنند. اگر آبسه و عفونت دندان یا لثه درمان نشود، وضعیت بدتر می شود و استخوان های اطراف ناحیه عفونی از بین می روند.
احساس درد شدید و طولانی مدت و تیراندازی در یک طرف صورت که ممکن است به چشم ها، شقیقه ها یا اطراف گردن کشیده شود. حتی ممکن است نتوانید تشخیص دهید که منشا این درد شدید کدام دندان یا کدام قسمت از دهان شماست.
درد شدید در یک طرف دهان یا یک یا چند دندان که غذا خوردن را برای شما مشکل می کند و می تواند در شب آنقدر شدید باشد که از درد بیدار شوید.
درد شدید در یک دندان به طوری که نمی توانید دندان های دیگر را روی آن فشار دهید. همچنین ممکن است احساس کنید که دندان شما کمی بلند شده یا کمی لق شده است.
تورم شدید داخل یا خارج دهان در لثه های اطراف یک یا چند دندان یا روی صورت. تورم ممکن است با درد یا تب همراه باشد یا نباشد.
دکتر مریم حاجی احمدی ، متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان ، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و عضو مرکز تحقیقات علوم دندانی دانشکده دندانپزشکی اصفهان می باشند. ایشان عضو انجمن دندانپزشکی کودکان ایران می باشند و همچنین متخصص در زمینه عفونت دندان و لثه می باشند که سابقه ی درخشانی را در خدمت به کودکان دلبندمان رقم زده اند.
تورم یا برآمدگی بسیار کوچک روی لثه در بالا یا زیر دندان که ممکن است دردناک یا بدون درد باشد. همچنین ممکن است طعم خاص و غیر طبیعی را در دهان خود احساس کنید.
آبسه دندان زمانی رخ می دهد که باکتری ها به پالپ دندان حمله کنند. مغز دندان داخلی ترین لایه دندان است که از یک بافت نرم شامل عروق خونی، اعصاب و بافت همبند تشکیل شده است. باکتری ها از طریق پوسیدگی یا شکستگی و ترک روی دندان وارد دندان شده و به ریشه دندان می رسند. عفونت باکتریایی باعث تورم و التهاب در دهان و دندان می شود. چرک ناشی از عفونت از فضای باریکی رانده می شود که در آن التهاب به صورت کیسه ای (آبسه) در نوک ریشه دندان ایجاد می شود و با تجمع چرک، آبسه ایجاد می شود.

عوامل خطر
عوامل زیر می توانند خطر آبسه دندان را افزایش دهند:
عدم رعایت بهداشت دندان. بهداشت ضعیف لثه و دندان – به عنوان مثال، مسواک نزدن یا نخ دندان کشیدن حداقل دو بار در روز – می تواند خطر پوسیدگی دندان، بیماری لثه، آبسه دندان و سایر بیماری های دهان را افزایش دهد.
رژیم غذایی سرشار از قند. مصرف زیاد مواد قندی مانند نوشیدنی های شیرین و شیرینی ها می تواند باعث پوسیدگی دندان و متعاقب آن آبسه دندان شود.
عفونت با بیماری های مرتبط. ابتلا به بیماری هایی که سیستم ایمنی بدن شما را تضعیف می کند، مانند دیابت یا بیماری های خودایمنی نیز می تواند خطر عفونت دندان و آبسه دندان را افزایش دهد.
شایع ترین علائم آبسه دندان درد شدید و مداوم دندان است که می تواند منجر به درد شدید هنگام گاز گرفتن و تماس دندان ها و تیراندازی به دهان و دندان شود. علائم دیگر عبارتند از:
- تب
- احساس درد هنگام جویدن غذا
- حساسیت دندان ها به گرما و سرما (اغلب به گرما حساس است و در هنگام سردی درد کمی تسکین می یابد)
- احساس طعم تلخ در دهان
- بوی بد دهان
- غدد متورم در گردن
- ناراحتی عمومی و احساس بیماری
- قرمزی و تورم لثه
تورم در فک بالا یا پایین باعث ایجاد زخم های باز و ترشح در کنار لثه ها می شود لق شدن دندان ها اگر ریشه دندان در اثر عفونت از بین برود، ممکن است دندان درد متوقف شود. اما این بدان معنا نیست که عفونت بهبود یافته است، بلکه عفونت همچنان فعال است و به بافت های اطراف سرایت می کند و آنها را از بین می برد. بنابراین، در صورت مشاهده هر یک از علائم بالا، حتی اگر دندان درد شما فروکش کرد، حتما به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
عوارض آبسه دندان بدون درمان به خودی خود از بین نمی رود. اگر یک آبسه یا کیسه پر از چرک پاره شود، درد ممکن است تا حد زیادی کاهش یابد، اما همچنان نیاز به درمان دارد. اگر آبسه دندان تخلیه نشود، عفونت ممکن است به فک ها و سایر قسمت های سر و گردن سرایت کند. حتی ممکن است باعث سپسیس یا عفونت خون شود که یک تهدید گسترده و جدی است. اگر سیستم ایمنی بدن شما ضعیف است و آبسه دندان را درمان نمی کنید، خطر سرایت عفونت به سایر قسمت های بدن شما بسیار بیشتر از افرادی است که دارای سیستم ایمنی سالم و قوی هستند.
رفتار اگر آبسه به دلیل پوسیدگی دندان یا شکستگی یا ترک خوردن دندان باشد: دندان و بافت های اطراف آن بیهوش شده و سوراخی از بالای دندان به داخل ایجاد می شود. چرک و بافت مرده از مرکز دندان خارج می شود. داخل دندان و کانال های ریشه آن به طور کامل تمیز می شود و با یک ماده دائمی پر می شود. یک روکش روی دندان پر شده قرار می گیرد تا از آن محافظت کند. اگر آبسه دندان به دلیل عفونت در ناحیه بین دندان ها و لثه باشد: آبسه برداشته می شود و محل به طور کامل پاک می شود.
سطح ریشه دندان تمیز و نرم می شود. در بیشتر موارد، جراحی یا تغییر شکل لثه برای جلوگیری از عود عفونت انجام می شود. دندان ها باید در موارد زیر کشیده شوند: پوسیدگی یا عفونت دندان به قدری شدید است که با پر کردن یا عصب کشی قابل درمان نیست. دندان شکسته یا ترک خورده به گونه ای است که قابل ترمیم نیست. عفونت یا تخریب بافت (استخوان) بین دندان و لثه بسیار شدید است.

اگر دندان کشیده شود، یکی از موارد زیر جایگزین می شود:
پل ایمپلنت دندان مصنوعی.
برای جلوگیری از آبسه دندان، پیشگیری از پوسیدگی بسیار مهم است. مهم ترین نکته برای جلوگیری از پوسیدگی دندان، مراقبت خوب و بهداشت دهان و دندان است.
مواردی که باید در نظر گرفت عبارتند از:
دندان های خود را حداقل دو بار در روز با خمیر دندان فلورا مسواک بزنید
از نخ دندان یا پاک کننده های بین دندانی استفاده کنید تا فضای بین دندان ها را به طور روزانه تمیز کنید.
مسواک خود را هر ۳ تا ۴ ماه یا هر زمان که موهایتان فرسوده شد، عوض کنید.
رژیم غذایی متعادلی داشته باشید و مصرف مواد غذایی شیرین و تنقلات را کاهش دهید
برای معاینه و تمیز کردن حرفه ای دندان های خود به طور مرتب به دندانپزشک خود مراجعه کنید
از دهانشویه های ضد میکروبی یا فلورا برای افزودن یک لایه محافظ در برابر پوسیدگی دندان استفاده کنید.
دکتر مریم حاجی احمدی ، متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان ، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و عضو مرکز تحقیقات علوم دندانی دانشکده دندانپزشکی اصفهان می باشند. ایشان عضو انجمن دندانپزشکی کودکان ایران می باشند و همچنین متخصص در زمینه عفونت دندان و لثه می باشند که سابقه ی درخشانی را در خدمت به کودکان دلبندمان رقم زده اند.
برای عضویت یا مشاهده صفحه اینستاگرام دکتر مریم حاجی احمدی اینجا را کلیک کنید.
درصورت داشتن سوال یا برای راهنمایی بیشتر و همچنین رزرو نوبت با ما تماس بگیرید.