آنچه باید در مورد دندان های شیری بدانید؟
دندان های شیری
مدت زمان مطالعه: ۷ دقیقه
دندان های شیری اولین دندان هایی هستند که در دهان کودک رشد می کنند. اگرچه اکثر نوزادان تا شش ماهگی هیچ دندانی در نمی آورند، اما روند رویش دندان در برخی از آنها خیلی زود یعنی از دو ماه اول شروع می شود.
اکثر نوزادان تا سن ۳۰ ماهگی ۲۰ دندان موقت در می آورند که به آنها دندان شیری می گویند. برخی از نوزادان از بدو تولد دارای برجستگی های قوی روی لثه های خود هستند که به آن دندان های قدامی می گویند. این برآمدگی ها طبیعی هستند و جای نگرانی ندارند. برخی از نوزادان در واقع دندان های خود را خیلی زود بیرون می آورند و اولین دندان های آنها حدود دو ماه یا حتی زودتر رویش می کند. شش هفتگی سن بسیار کمی برای دندان درآوردن است اما مشکلی برای کودک ایجاد نمی کند. رویش دندان در این زمان نیز علائم معمول خود را دارد. از جمله خروج بزاق از دهان نوزاد، خارش و مشکل در غذا خوردن، برآمدگی های سفت و سفید و غیره.
رویش دندان شیری در دو ماهگی:
این زمان خیلی زود برای دندان درآوردن است اما غیرممکن نیست. حتی برخی از نوزادان از بدو تولد دندان دارند! درست شنیدید، نوزادان می توانند در هر زمانی دندان در بیاورند یا حتی با دندان به دنیا بیایند! در برخی از نوزادان اولین دندان در سه ماهگی شروع به رویش می کند و تمام دندان های آنها در ۱۱ ماهگی یا یک سالگی بیرون می زند.
در این مورد، فقط باید به دندان های کودک توجه کنید. آنها تا سن شش سالگی به این دندان ها نیاز دارند و پستانک و شیشه شیر برای دندان هایشان مضر است. بنابراین هنگام قرار دادن دندانهای کوچک آنها در دهان کودک، حتماً با یک پارچه نرم و تمیز مسواک بزنید.
دکتر مریم حاجی احمدی ، متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان ، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و عضو مرکز تحقیقات علوم دندانی دانشکده دندانپزشکی اصفهان می باشند. ایشان عضو انجمن دندانپزشکی کودکان ایران می باشند و همچنین متخصص در زمینه دندان های شیری می باشند که سابقه ی درخشانی را در خدمت به کودکان دلبندمان رقم زده اند.

رویش دندان ممکن است علائم و نشانه های زیر را داشته باشد:
- افزایش ترشح بزاق
- خستگی یا کمبود خواب به دلیل درد لثه
- به دلیل درد لثه از خوردن یا امتناع غذا خودداری کنید
- برآمدگی و التهاب گاه به گاه
- دست و انگشت را در دهان فرو کنید
- خارش اطراف دهان در نتیجه ترشح بیش از حد بزاق و حساسیت پوست رخ می دهد.
- مالیدن گونه یا گوش به دلیل دردی که کودک در داخل لثه های آسیاب احساس می کند.
پیشنهاد مطالعه: پوسیدگی دندان چگونه ایجاد می شود؟

اگر این علائم را در کودک خود مشاهده کردید، ممکن است شرایط دیگری به جز دندان درآوردن وجود داشته
- تب بالا (به خصوص بالای ۱۰۱ درجه فارنهایت)
- اسهال، آبریزش بینی و سرفه
- التهاب طولانی مدت
دندان های میانی اولین دندان هایی هستند که می افتند (بین ۶ تا ۷ سالگی) و پس از آن دندان های میانی جانبی (بین ۷ تا ۸ سالگی). سپس نوبت به دندان آسیاب می رسد. زمان لق شدن این دندان ها از کودکی به کودک دیگر متفاوت است، اما معمولاً در سنین ۹ تا ۱۲ سالگی رخ می دهد. .
معمولاً در سن ۱۳ سالگی تمام دندان های اصلی روییده و تمام ۲۸ دندان اصلی کودک تکمیل می شود (البته ۴ دندان عقل بین ۱۷ تا ۲۱ سالگی ظاهر می شود). اگر نگران هستید یا با دندان های کودکتان مشکل دارید، با پزشک کودک خود صحبت کنید.
اگر کودک شما ۱۸ ماهه است و هنوز دندان نداشته است، به دندانپزشک یا متخصص اطفال خود اطلاع دهید (کودکانی که زودتر به دنیا می آیند معمولا چند ماه دیرتر از سایر نوزادان رویش می کنند). همچنین، اگر کودک شما تمام علائم دندان درآوردن (از جمله ترشح بزاق، تورم لثه ها و غیره) را دارد اما علائم درد زیادی (مانند گریه طولانی مدت) دارد، با پزشک خود تماس بگیرید، زیرا تا زمانی که حد مجاز است نباید دندان درآوردن انجام شود. برای کودک دشوار است.
دکتر مریم حاجی احمدی ، متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان ، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و عضو مرکز تحقیقات علوم دندانی دانشکده دندانپزشکی اصفهان می باشند. ایشان عضو انجمن دندانپزشکی کودکان ایران می باشند و همچنین متخصص در زمینه دندان های شیری می باشند که سابقه ی درخشانی را در خدمت به کودکان دلبندمان رقم زده اند.
برای عضویت یا مشاهده صفحه اینستاگرام دکتر مریم حاجی احمدی اینجا را کلیک کنید.
درصورت داشتن سوال یا برای راهنمایی بیشتر و همچنین رزرو نوبت با ما تماس بگیرید.