تأثیر مستقیم تغذیه در سلامت محیط دهان و دندان کودکان
عدم تعادل و ناکافی بودن تغذیه در کودکان می تواند در کنار بسیاری از مشکلات سلامتی، مشکلات جدی در سلامت دهان و دندان ایجاد کند. مثلا بیماری های دهان و دندان را می توان در کودکان با عادت غذایی یکسان مشاهده کرد. در این مقاله قصد داریم به اهمیت تغذیه در بهداشت و سلامت دهان و دندان کودکان زیر نظر متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان بپردازیم. با ما همراه باشید.
غذاهای مضر برای رشد کودکان
به طور کلی، غذاهایی مانند شکلات، شیرینیها، بیسکویتها، کلوچهها و نوشیدنیهای اسیدی یا آب میوههایی که با آن مصرف میشوند برای رشد کودکان مفید نیستند و حتی ممکن است آسیبهای زیادی به همراه داشته باشند. کودکانی که این نوع عادت غذایی دارند ممکن است در آینده دچار چاقی شوند و به دلیل قند زیاد، آسیب زیادی به سلامت دهان و دندان وارد کنند. متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان معتقد است: والدین باید به مواد مغذی که کودکان در هر وعده غذایی مخصوصا در دوران کودکی باید مصرف کنند، توجه داشته باشند. به این ترتیب از سلامت دهان و دندان کودکان نیز محافظت می شود.
جویدن آدامس می تواند از دندان کودکان جلوگیری کند
با جویدن آدامس و اطمینان از جریان بزاق در دهان می توان پوسیدگی دندان های آسیاب را کاهش داد. آجیل و میوه های خشک را می توان به عنوان میان وعده استفاده کرد. دفعات میان وعده را می توان کم کرد. امروزه میزان بروز پوسیدگی دندان در کودکان و بزرگسالان روز به روز در حال افزایش است. متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان می گوید که دلیل اصلی این وضعیت، اشتباه در عادات بهداشتی دهان و دندان و عادات تغذیه ای کودکان است. به همین دلیل علاوه بر درمان های دندانپزشکی در افراد مبتلا به پوسیدگی های دندانی زیاد، باید عادات تغذیه ای افراد نیز بررسی شود.

نقش صبحانه مفید در محافظت از دندان کودکان
بر اساس گفته متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان، صبحانه باید شامل غذاهایی مانند تخم مرغ، شیر، پنیر و … باشد که ارزش غذایی بالایی داشته و نقش مهمی در رشد دندان و محافظت از دندان در برابر پوسیدگی دارند. به خصوص پنیر نقش مهمی در قلیایی کردن محیط اسیدی دهان هنگام غذا و تمیز کردن دندان ها دارد. به همین دلیل در مواردی که بعد از صبحانه نمی توان دندان ها را مسواک زد، آخرین مصرف پنیر در جلوگیری از پوسیدگی دندان تاثیر بسزایی دارد.
رژیم غذایی صحیح
بنا بر نظر بهترین متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان، اثرات منفی رژیم غذایی فست فود بر سلامت دهان و دندان بسیار زیاد است. به همین دلیل مصرف اینگونه غذاها و همچنین نوشابه ها باید محدود شود. برای تداوم سلامت دهان و دندان مصرف غذاهایی مانند ماهی، مرغ و گوشت به صورت متناوب با سبزیجات برگ سبز مانند کلم، کلم بروکلی و گل کلم ضروری است.
متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان می افزاید: از مصرف مواد غذایی به مقدار زیاد به جای وعده اصلی حتما باید خودداری شود. مخصوصاً کودکان در طول روز به راحتی می توانند از غذاخوری مدرسه به این نوع غذا برسند. با این حال، به جای این غذاها، اطمینان از مصرف مواد غذایی مانند میوه، دوغ، شیر، کشمش، زردآلو خشک، فندق و گردو که دارای ویتامین، پروتئین و کلسیم بالایی هستند و همچنین به پیشگیری کمک می کنند، اهمیت زیادی دارد.
عادات اشتباه بهداشت دهان و دندان
متاسفانه بروز پوسیدگی دندان در کودکان و جوانان روز به روز در حال افزایش است. بررسی ها نشان می دهد که دلیل اصلی این وضعیت، اشتباه در عادات بهداشتی دهان و دندان و عادات تغذیه ای کودکان است. به همین دلیل علاوه بر درمان های دندانپزشکی مانند دندانپزشکی کودکان تحت بیهوشی عمومی در افرادی که تعداد پوسیدگی های دندانی زیادی دارند، باید عادات تغذیه ای افراد نیز توسط متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان بررسی شود.
توصیه به والدین برای مراقبت از دهان و دندان کودکان
معاینات منظم دندانپزشکی، ارتباط مثبت کودک با دندانپزشک و ایجاد عادت به مسواک زدن، خیال کودک را در آینده راحت می کند. در ۶ تا ۸ ماهگی اولین دندان های شیری شروع به رویش می کنند. با رویش دندان های شیری، فرآیند تمیز کردن شروع می شود. در صورت عدم وجود وضعیت منفی، اولین معاینه دندانپزشکی باید تا سن ۲ سالگی توسط متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان انجام شود. پس از آن، کنترل ها به طور منظم هر ۶ ماه انجام می شود. ساده ترین راه برای آموزش مسواک زدن این است که برای او به عنوان یک مادر و پدر الگو قرار دهید. کودکی که مسواک زدن بزرگسالان را در خانه تماشا می کند این عادت را راحت تر به دست می آورد.
کنترل منظم پزشک، آگاهی ناشی از رابطه کودک با پزشک و به دست آوردن عادت مسواک زدن، آسودگی کودک را در آینده تضمین می کند. بزرگترین عامل ترس کودکان از دندانپزشک صحبت ها، ترس ها و خاطرات بد والدین و افراد نزدیک در مورد دندانپزشک است. به ویژه ارعاب و تهدیدهای والدین باعث افزایش ترس کودکان از دندانپزشک می شود.
در چنین حالتی، حتی اگر کودک قبلاً هرگز نزد دندانپزشک نرفته باشد، می تواند ترس خود از دندانپزشک را از والدین خود بیاموزد. متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان می افزاید: والدینی که می گویند بعد از درمان خوشحال هستند پیام مثبت تری به کودک می دهند. در عین حال گفت و گوی خوب با دندانپزشک در طول درمان به کودک کمک می کند تا به دندانپزشک عادت کند. بنابراین کودک یاد می گیرد که ویزیت های دندانپزشکی باید عادی و منظم باشد.
کودکی که اینطور بزرگ شود در طول زندگی هیچ مشکلی برای دندان هایش نخواهد داشت. کودکان باید از سن ۲ تا ۲.۵ سالگی مسواک زدن را شروع کنند. ساده ترین راه برای آموزش مسواک زدن این است که برای او به عنوان والدین الگو قرار دهید. کودکی که مسواک زدن بزرگسالان را در خانه تماشا می کند این عادت را راحت تر به دست می آورد. توصیه می شود والدین مشاوره دهان و دندان کودک شان را از ۲ سالگی نزد متخصصانی مانند بهترین متخصص دندانپزشکی کودکان اصفهان انجام دهند.
