نگهداری از دندانهای شیری
عدم استفاده از نوشیدنیهای شیرین و اسید دار یکی از توصیههای لازم در رابطه با مراقبت از دندان شیری است.
میتوانید برای حفظ و نگهداری دندان های شیری بیشتر از شیر، آب و آب سبزیها برای کودکان استفاده کنید.
آموزش مسواک زدن در سن دوسالگی (هرچند که دندانهای شیری میافتند) و القای این فرهنگ میتواند باعث درونی شدن این موضوع برای سنین بالاتر شود و میتواند راندمان نگهداری از دندان شیری را افزایش دهد.
در صورت مشاهده پوسیدگی و قهوهای شدن رنگ دندانها با مراجعه به دندانپزشکی کودکان سعی در رفع کردن این موضوع نمایید.
این نکته را بدانید درصورتیکه برخی از دندان های شیری زودتر از موقع بیفتند
دندانهای کناری به سمت محل خالی دندان حرکت میکنند
و فضای موجود را تنگ مینمایند. ازاین رویش، دندانهای دائمی که در این فضا جایگزین میشوند دچار مشکل میگردند.
یکی دیگر از روشهای مراقبت از دندان شیری تمیز کردن دندان کودکان بعد از شیر دادن با گاز میباشد. اگر مراقبت از دندان شیری صورت نگیرد
پوسیدگی دندان زودتر به عصب دندانها میرسد و باعث ناراحتی و درد در کودکان میگردد.
اگر به دنبال دندانپزشک خوب در اصفهان هستید توصیه می کنیم با ما تماس بگیرید.
تاثیر مواد غذایی بر پوسیدگی دندان کودکان
در جامعه متمدن امروزی، متاسفانه انواع تنقلات شیرین غیرضروری و کاملا مضر در سبد غذایی خانواده ها جای گرفته اند.
این در حالیست که در گذشته کودکان از مغزهایی چون بادام، پسته، گردو و… بهره می بردند، که هم ارزش غذایی بالایی دارند و هم به لحاظ کیفیت ساختاری آن ها( سفت بودنشان) باعث تمیز کردن دندان ها نیز می شوند.
- بدیهی است شیر ماده غذایی جدایی ناپذیر در رژیم غذایی نوزادان تا ۲ سالگی می باشد. این ماده غنی از پروتئین، چربی و قند(که در شیر مادر بسیار بیشتر از شیر خشک موجود می باشد.) می تواند باعث ایجاد پوسیدگی شدید دندانی مخصوصا در دندان های قدامی کودک شود.
- همچنین استفاده از قطره آهن بخودی خود باعث ایجاد پوسیدگی نمی شود ولی به دلیل رسوب و سطح زبری که روی دندان ها ایجاد می کند، باعث گیر بیشتر مواد غذایی و نیز ایجاد هرچه بیشتر پلاک میکروبی در این مناطق می شود و در نتیجه بستر مناسبی برای ایجاد پوسیدگی های شدید دندان فراهم می گردد.
- همچنین مواد قندی چسبنده مانند: گز، سوهان، پاستیل، لواشک، تافی، آبنبات، بیسکوئیت و … با توجه به ماندگاری طولانی مدت در داخل دهان می توانند شرایط بسیار مناسبی را برای ایجاد پوسیدگی های وسیع مهیا کنند.

این بدان معنی نیست که بچه ها باید از مصرف مواد قندی محروم باشند؛ بلکه بهتر است مواد قندی غیرچسبنده با ماندگاری بسیار کوتاه در داخل دهان مانند: کیک، شیرینی تر، بستنی ( بدون کاور شکلاتی) ، عسل بدون موم، شکلات صبحانه، شکلات های نرم، ماست میوه ای، ژله و … به میزان محدود در اختیار این عزیزان قرار گیرد.
- لازم به ذکر است والدین محترم باید توجه کنند تا کودک غذا را برای مدت طولانی در دهان نگاه ندارد که این امر شدیدا باعث ایجاد پوسیدگی های وسیع در همان سمت از دهان می شوند.
نحوه ی ایجاد پوسیدگی دندان کودکان
بدیهی است مینای دندان تنها سد دفاعی دندان در مقابل پوسیدگی است که در صورت تخریب و پوسیده شدن، باکتری های پوسیدگی زا به عاج و نهایتا عصب دندان نفوذ کرده و آسیب های جبران ناپذیری را ایجاد می کنند.
باکتری های پوسیدگی زا به محض تماس با مواد قندی اسیدی تولید می کنند که می تواند باعث حل شدن مینای دندان شود که از آن بعنوان پوسیدگی و یا گاها به نادرست بعنوان کرم خوردگی یاد می شود.
با توجه به موارد فوق بهتر است زمان تماس مواد قندی با دندان را کاهش دهیم تا زمان تماس باکتری های پوسیدگی زا با دندان حتی المقدور کم شود. همچنین دقت شود که کودکان تحت هیچ شرایطی و به هیچ اندازه ای نباید از نوشابه های گازدار استفاده کنند.
عوارض نوشابه های گازدار
نوشابه های گازدار حاوی مقادیر زیادی اسید هستند که با شکر بسیار زیادی غنی شده اند و در اثر تماس با دندان می توانند تخریب های شدید مینای دندانی را بدنبال داشته باشند و نیز عوارض سیستمیک بالایی چون پوکی استخوان را بدنبال دارند؛ چراکه باعث دفع شدید کلسیم موجود در استخوان ها از طریق ادرار می شوند.
اهمیت حفظ و نگهداری دندان های شیری
برخلاف باورهای نادرست عموم مردم، سلامت دندان های شیری اهمیت خاصی دارند ولی متاسفانه برای رعایت کامل بهداشت دهانی – دندانی و نیز نگهداری دندان های فوق در اکثر مواقع تلاش چشمگیری صورت نمی پذیرد.
این در حالیست که دندان های شیری نه تنها در تغذیه ی سالم کودک نقش مهمی ایفا می کنند، بلکه باعث رویش دندان های دائمی در موقعیت صحیح خود نیز می شوند.
راه های پیشگیری از پوسیدگی دندان های شیری
علاوه بر رعایت دقیق بهداشت دهانی و تغذیه ی سالم موارد:
- مقاوم سازی دندان ها توسط فلورایدتراپی
- فیشورسیلانت تراپی
- درصورت لزوم ترمیم دندان های شیری
- چکاپ های دوره ای منظم ۳ الی ۶ ماه یکبار
اگر به دنبال متخصص دندانپزشک کودکان در اصفهان هستید حتما این مطلب را مطالعه کنید.
دکتر مریم حاجی احمدی
🏵عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
آشنایی با خدمات خانم دکتر:
انجام خدمات دندانپزشکی کودکان تحت آرامبخشی و بیهوشی عمومی